Ni lah versi tanpa loyang acuan
Ni selepas dipotong guna pisau biasa.
Bahan-bahan base :
Tepung gandum 170g
Gula castor 50g
Almond 80g
Susu tepung 45g
Butter - 75g -(cairkan pada suhu bilik)
Toppingnya :
Coklat masakan - agak2 dengan base kita tu
Coklat putih - sket je sebab nak buat hiasan
Shortening
Cara-cara :
1.Gaul kesemua bahan base dalam mangkuk sehingga sebati -guna sudu atau tangan.
2.Sapu shortening pada kertas minyak yang diletakkan didasar loyang.
2.Tekan padat bahan base pada loyang nipis ukuran 10x8 (ni sebab saya tak de acuannya) . Kalau ada acuan guna la acuan.
3.Cucuk-cucuk guna garfu atau lidi satay sebelum masukkan ke dalam oven.
4.Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 12 minit.
5.Keluarkan dan biarkan sejuk baru lah diletakkan topping diatasnya.
Cara-cara membuat topping :
1.Double boiler coklat masakan bersama shortening. Setelah siap tuang ke atas bahan base yang telah sejuk.
2.Double boiler colat putih dan hias sedikit di atas coklat masakan tadi.
3.Masukkan ke dalam chiller lebih kurang 10 minit.
4.Setelah siap, potonglah dengan pisau.
.: Sorry ya, biskut ni versi tanpa acuan, so tak secantik yang orang lain buat. Kat sini tak de jual loyang canggih tu. Sedihnya diriku. Tapi tetap tak mematahkan semangatku untuk terus mencubanya. TQ Maklang for d' resipi.
0 comments:
Post a Comment