12 August 2010

Hotel Cheese Cake



Bahan 'base' :

Telur                      150g
Ovallete                     6g
Baking powder        2.5g
Milk Powder              8g
Sugar                        75g
Low protein flour       65g
Corn Flour                  5g
Water                        25g
Cocoa powder /
Coklat emulco            20g
Melted butter             50g

Filling :
Bahan A
Cream cheese        250g
Sugar                       75g

Bahan B
Cocoa powder/
Coklat emulco          20g

Bahan C
Gelatine                    20g
Water                    100g

Bahan D
Fresh cream           250 g

Cara-cara :
1. Putar semua bahan 'base' sehingga kembang kecuali melted butter.
2.Setelah kembang, masukkan melted butter dan aduk perlahan menggunakan sudip.
3.Tuang dalam loyang (sederhana) yang telah disapukan margerin atau shortening dan bakar pada suhu 160c
   selama lebih kurang 30 minit.
4.Seterusnya putar cream cheese dan gula sehingga nampak 'creamy'.
5.Kemudian masukkan gelatine (rendam dalam air kemudian panaskan atas api) dan putar.
6.Setelah agak sebati, masukkan pula cocoa atau coklat emulco.
7.Akhir sekali masukkan fresh cream (putar dulu sampai kembang) dan aduk menggunakan sudip.
8.'Base' kek yang telah dimasak tadi, keluarkan dari loyang dan belah tengah.
9.Masukkan 1 bahagian semula ke dalam loyang dan tuang setengah daripada 'filling' tadi. Kemudian
   masukkan 1 bahagian kek lagi dan tutup lapisan atasnya dengan baki filling tadi.
10.Masukkan ke dalam peti sejuk (chiller semalaman/freezer 2-3jam).
11.Keluarkan dari loyang dan hidangkan.

.: Selamat mencuba kawan-kawan. Andai tak berapa faham, bolehlah bertanya terus pada saya.

0 comments:

Post a Comment