Bahan 'base' :
Telur 150g
Ovallete 6g
Baking powder 2.5g
Milk Powder 8g
Sugar 75g
Low protein flour 65g
Corn Flour 5g
Water 25g
Cocoa powder /
Coklat emulco 20g
Melted butter 50g
Filling :
Bahan ACream cheese 250g
Sugar 75g
Bahan B
Cocoa powder/Coklat emulco 20g
Bahan C
Gelatine 20g
Water 100g
Bahan D
Fresh cream 250 g
1. Putar semua bahan 'base' sehingga kembang kecuali melted butter.
2.Setelah kembang, masukkan melted butter dan aduk perlahan menggunakan sudip.
3.Tuang dalam loyang (sederhana) yang telah disapukan margerin atau shortening dan bakar pada suhu 160c selama lebih kurang 30 minit.
4.Seterusnya putar cream cheese dan gula sehingga nampak 'creamy'.5.Kemudian masukkan gelatine (rendam dalam air kemudian panaskan atas api) dan putar.
6.Setelah agak sebati, masukkan pula cocoa atau coklat emulco.7.Akhir sekali masukkan fresh cream (putar dulu sampai kembang) dan aduk menggunakan sudip.
8.'Base' kek yang telah dimasak tadi, keluarkan dari loyang dan belah tengah.
9.Masukkan 1 bahagian semula ke dalam loyang dan tuang setengah daripada 'filling' tadi. Kemudian masukkan 1 bahagian kek lagi dan tutup lapisan atasnya dengan baki filling tadi.
10.Masukkan ke dalam peti sejuk (chiller semalaman/freezer 2-3jam).
11.Keluarkan dari loyang dan hidangkan.
.: Selamat mencuba kawan-kawan. Andai tak berapa faham, bolehlah bertanya terus pada saya.
0 comments:
Post a Comment