17 August 2010

Blueberry cake

http://www.tdborneo.com.my/

Resepi base Cake


Bahan-bahan

150g tepung super fine
150g gula kastor
5 biji telur gred A
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml mentega cair
1 sudu teh serbuk penaik

Cara-cara

1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu dengan kelajuan tinggi.

2. perlahankan kelajuan dan masukkan air.pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.Masukkan perasa blueberry.

3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8 ichi, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius

5. bila dah masak keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk dulu. dan kemudian belah kepada 3 bahagain

6.Sapukan whipping cream pada bahagian dipotong tadi, kemudian letak jem blueberry dan dikuti dengan whippng cream semula.Tindihkan potong kek yang kedua keatasnya dan ulang langkah sapuan tadi.

7.Akhir sekali, bolehlah frosting kek tersebut dengan baki whipping cream tadi dan tuangkan jem blueberry dia atas permukaan kek yang telah siap.

Bahan2 untuk topping dan filling:


450 ml whipping cream /topping cream
Jem Blueberry secukupnya

 
.: Tq dr.Chef....dr.raihana yang berada di moscow..sbb sudi kongsi resipi ni

0 comments:

Post a Comment