21 August 2010

Menu Berbuka ~~~~Mi Kari dan Donut~~~~

Hari ni saje gatal nak letak menu berbuka dalam blog. Nak tulis benda lain ide bukan ada pun. Bulan-bulan pose ni daya pemikiranku agak lemah sikit. Tak pasal je kang orang kata 'blog sampah'. Dush!dush! kalau ada orang kata camtuh. Ok, berbalik pada menu for today....taraaaaa~~~~~


Mi Kari Cinta Sakti (requested by my beloved hubby)---> layankan je lah.

~~~Telur rebus dah tenggelam di dasar mangkuk mi kari ni. Sila abaikan ~~~~~~



Donut angan tak sampai ---> sebab angan2 ku membuat blueberry tart asyik terbantut. Udahnya donut je le.

~~~Donut terakhir hubby ku tolong goreng. Berjaya juga dia menghanguskan donut ni..hahahah~~~

Resipi Mi Kari Cinta Sakti : (hidangan untuk 2 orang)
Sebungkus Mi Kuning
Taugeh - 50 sen
Sawi - setangkai
Terung - potong sederhana nipis dan goreng
Cili besar (merah dan hijau) - sebiji setiap satu dah cukup
Daun bawang & daun sup - potong halus
Tomato - sebiji
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah kecil- 3 ulas
Halia & Lengkuas - sebesar ibu jari
2 sudu serbuk kari ikan (bancuh siap2 dengan air suam)
Secawan santan
Udang kering -5-6 ekor (optional)
Ayam - dipotong kecil
Fish cake - potong ikut suka
Fish ball - potong ikut suka
Kerang
Lobak
keledek(direbus dan lecek )/Serbuk mashed potato(segera punya)

Cara-cara membuat kuah mi :
1.Tumbuk bawang putih,bawang merah,halia,lengkuas dan udang kering.
2.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga naik bau.
3.Masukkan serbuk kari dan biarkan sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan sedikit air dan biar skejap.
4.Kemudian, masukkan ayam yang telah dipotong kecil.
5.Setelah menggelegak, masukkan santan dan lobak merah.
6. Setelah agak masak, masukkan fish ball,fish cake dan kerang.
7.Akhir sekali masukkan keledek lecek atau mashed potato yg dibancuh dengan air (untuk pekatkan kuah).
8.Tutup periuk dgn tudung dan tunggu hingga menggelegak lagi. Siap untuk dihidang.

Cara menyediakan mi dan aksesorinya :
1. Celur mi kuning sekejap, diikuti taugeh dan juga sawi.
2.Hiris cili merah dan hijau sebagai aksesori.
3.Potong tomato kepada 6 bahagian.
4.Potong daun sup dan daun bawang.
5.Rebus 2 biji telur dan belah 2.
6.Terung dihiris sederhana nipis dan digoreng-aksesori gak ni

.: Resipi ni may be anda tak berkenan, so boleh lah tukar atau modified ikut kehendak anda.

0 comments:

Post a Comment