16 August 2010

Cheese Cake Bersalji

http://www.tdborneo.com.my/



Bahan-bahan :

Kek :
4 biji telur gred A
100 g gula halus
100 g hong kong flour /wheat flour
60g corn flour
50 g air
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalette
75g melted butter

Topping :
Cream cheese (agak2 la dgn kek area)
Susu pekat (agak2 juga la)
Cheddar cheese

Cara-cara :
1.Masukkan semua bahan kek kecuali melted butter dan mix dengan kelajuan sederhana.
2.Setelah kembang, masukkan melted butter dan mix sebentar hingga sebati.
3.Tuang ke dalam loyang yang telah di griskan dan bakar pada suhu 150c selama 45 minit-1 jam.
4.Setelah masak, keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk sebentar.
5.Sementara itu, mix cream cheese dan susu pekat hingga tiada ketulan.
6.Tuang di atas kek as topping (keliling kek pun boleh)
7.Akhir sekali, parutkan cheddar cheese di atas topping tadi.

.: Sangat mudah dan sedap.  Resipi ni saya dapat dalam blog seseorang (tak ingat sgt) tapi tetap nak creditkan untuk tuan punya blog tu andai terbaca. Cumanya saya dah ubahsuai sikit resipinya.

0 comments:

Post a Comment