07 June 2010

Homemade Pizza~~~walla~~~~

Tiba-tiba rasa nak makan pizza. Minta hubby pergi ke supermarket n beli bahan-bahan yang diperlukan. Bila buat sendiri ni, puas sket makan sbb kita boleh letak apa yang kita suka. Nyum..nyum...Untuk resipi ni jadi 2 biji pizza large size..


Bahan-Bahan :

PIZZA
500 tepung gandum...........]
1 paket yeast mauripan........] gaul rata
1 sudu kecil gula..........................]
1 sudu kecil garam........................]
1 sudu besar majerin/butter (pun boleh)
1 cawan air suam
1/2 cawan minyak

cara :

1. Gaul rata semua bahan sehingga betul2 lembut.
2. Tudungkan adunan dgn kain lembab sehingga adunan naik 2 x ganda.
3. Tumbukkan adunan (untuk mengilangkan angin) dan bahagikan adunan kepada beberapa ketulan. Nak senang buat 2 ketul besar.
4. Bulatkan adunan dan leperkan mengikut besar yang dikehendaki.
5. Biarkan adunan naik sedikit (lebih kurang 15 minit) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180 C selama 10 minit.
6. Keluarkan dan taburkan bahan yang disediakan.
7. Bakar lagi sehingga nampak keju mozzarella cair.


INTI PIZZA

bahan

2 ketul dada ayam (potong kecil)
200 gram
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji capsicum kecil
3 keping nanas – (pilihan)
1 cawan cendawan butang [hiris nipis) / nak potong 2 pun boleh.
2 biji tomato
100 gm parutan keju mozzarella (ikut kesukaan individu nak banyak atau sikit)
1 sudu besar minyak
3 sudu serbuk kari
1 sudu kecil daun oregano (tak letak pun ok je)
garam secukup rasa

cara

1. Potong dadu semua bahan.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu bersama serbuk kari
3. Masukkan ayam dan tambahkan garam serta daun aregano
4. Kacau hingga ayam empuk. Biarkan sehingga pekat.
5. Ratakan inti atas doh yang sudah di sapukan tomato sos.
6. Aturkan tomato, capsicum, cendawan, nanas dan sedikit keju di atas ayam.
7. Bakar hingga masak dalam suhu 180'C
8. Taburkan lebihan keju dan bakar sekejap hingga keju cair
9. Hidangkan.

Note :.  Resipi ni dapat dari blog seseorang dan saya dah ubah sikit resipinya. Tapi maaf sangat sebab
tak ingat langsung blog mana saya ambil resipi ni. Kes nak cepat le ni. Apa pun credit to that blogger.

0 comments:

Post a Comment