Teringin makan cheese cake. Apakan daya, sini tak de secret recipe. So google skejap, dapat lah resipi cheese kek ni. Tapi saya ada ubah dan tambah sedikit bahannya. Cheese kek yang saya buat ni, tak letak biskut pun di bawahnya kerana stok biskut di rumah memang dah habis n saya tak berapa rajin nak keluar membelinya. Jadi seadanya je yang saya buat ni.
Bahan-bahan :Bahan A :
1 cawan biskut hancur (marie atau apa biskut manis)/10 keping biskut
1/3 cawan butter dicairkan
Bahan B :
250g cream cheese
200g fresh cream
3 sudu tepung gandum/ serbaguna
2 sudu jus lemon
100g gula halus
Telur 2 biji
Cara-cara :
1.Campur biskut hancur dan butter yang dicairkan dan ratakan di dasar loyang.Jangan lupa sapu loyang dengan butter atau margerin. Takut melekat.
2.Masukkan semua bahan B di dalam blender dan blend sehingga sebati.
3.Tuang bahan B ke dalam loyang.
4.Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 45 minit (Pada 30 minit bolehlah letakkan alumunim foil di atas loyang supaya permukaan kek tidak hangus dan sambung bakar 15 minit lagi).
5.Selepas keluar dari oven, sejukkan dan kemudian simpan di dalam peti sejuk semalaman.Baru sedap dimakan.
Note :. Sesuai untuk minum petang. Bagi penggemar cheese cake, selamat mencuba ya.
1 comments:
Kata cheese cake masam?
Post a Comment