12 June 2010

Kerabu Udang

http://www.tdborneo.com.my/



Kelmarin tengok pokok cekur dalam pasu dah makin gemuk. Daunnya hijau, cantik je lebarnya. Almaklumlah musim hujan. Tu yang rasa nak makan kerabu tiba-tiba. Tengok semua bahan ada, kecuali bunga kantan, so mulakan lah operasi membuat kerabu. Ni resipi mak mertua. Kalau menantu dia ni balik, kerabu ni lah kerap terhidang atas meja. Sedap.

Bahan-bahan :

12 ekor udang saiz kecil (rebus dgn suku cawan air)
Segenggam kecil taugeh (dicelur dan toskan)
1/2 bahagian bunga kantan saiz kecil (belah 2 dan hiris nipis-nipis)
5 helai daun cekur (dihiris nipis-nipis)
1/2 biji bawang besar (belah 2  dan dihiris melintang)
1/2 inci halia (dihiris halus-halus dan nipis)
2 sudu besar kerisik (belilah yg dah siap punya)
2 sudu besar beras goreng yang telah dihancurkan(ni pun buat dan simpan bakinya)
gula secukup rasa
garam secukup rasa
2 sudu besar air asam jawa / perahan lemon

Cara-cara :

  1. Campurkan udang beserta air rebusannya, taugeh,bunga kantan,daun cekur, bawang besar, dan halia di dalam pinggan. Gaulkan

  2. Kemudian campurkan dengan kerisik dan juga beras goreng. Gaulkan sebati.

  3. Akhir sekali masukkan garam, gula dan air asam jawa ke dalam kerabu tadi. Gaulkan sebati.

  4. Siap untuk dihidang.
Note :. Resipi yang tercatat di atas bukan sahaja untuk dikongsi bersama teman-teman di luar sana, tetapi juga sebagai sumber rujukan saya sendiri pada masa  akan datang.


0 comments:

Post a Comment