13 June 2010

Lokan / Etak masak lemak cili api


Teringin makan masak lomak cili api. Teringat plak 'uwan2' maso ngajar kek  Negri Sembilan maghin masak lomak cili api. Memang sodap raso eh. Sepinggan tak cukup. Semalam pagi pergi supermarket, nampak la isi lokan ni. Terliur rasanya. Memandangkan Mr. Hubby tak de (dia tak gemar gulai ni), saya pun ambil kesempatan memasak untuk diri sendiri. Puashati dapat makan. Nyum..nyum..
Bahan-bahan :

10 isi etak/lokan saiz besar
7 biji cili api ( ikut citarasa)
1/2 inci kunyit
1 keping asam keping
1 gelas kecil santan pekat
1/2 gelas santan cair
1 batang serai (diketuk/dititik)
1 helai daun kunyit dihiris nipis.

Cara-cara :

  1. Tumbuk cili api bersama kunyit.

  2. Kemudian, masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama etak/lokan dan kecutkan (bagi mesra atas api sebentar). Tambahkan sedikit air supaya tidak kering.

  3. Setelah itu, masukkan santan cair dan serai yang telah dititik.

  4. Masukkan asam keping dan biar menggelegak.

  5. Kemudian, masukkan santan cair dan garam secukup rasa dan biarkan menggelegak.

  6. Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan biarkan sebentar di atas api

  7. Sentiasa kacau gulai dengan api perlahan supaya santan tidak pecah.
Note :. Resipi di atas ialah untuk hidangan bagi seorang atau 2 orang.

0 comments:

Post a Comment