13 June 2010

Kalakote

Kalakote


Kuah Kacang


Masa tengah syok jalan-jalan cari resipi lam internet. Terjumpa la resipi yang unik namanya ni. So check la  bahan-bahannya. Gambar tak der, so saya imaginasi sendiri je rupa bentuknya. Hehehe...Bila tengok bahan-bahannya macam buat cucur je tapi makan dengan kuah kacang. Resipi ni saya jumpa dalam resipi.net by Mat Anieh. Thanks a lot ya pencipta resipi. Petang tadi juga saya buat untuk suami dan anak-anak makan. Sedap.

Bahan-bahan Kalakote:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
2 biji telur
Daun Kucai (potong pendek
Daun Bawang
Taugeh (saya tambah sendiri)
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Ajinamoto (optional)- tapi saya tak letak.

Cara-cara :
1.Masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan telur dalam bekas dan bancuh dengan air sehingga agak likat.
2.Masukkan daun kucai, daun bawang dan taugeh ke dalam adunan tepung tadi.
3.Letakkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
4.Goreng terus seperti cucur.

Bahan-bahan kuah kacang :
1 genggam kacang tanah, goreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar halus.
2 ulas bawang putih }
2 ulas bawang merah}
1/2 inci lengkuas}
3 ekor udang kering}  tumbuk / kisar
Cili giling/boh
1/4 gelas air asam jawa
1 gelas air
2 keping biskut marie (hancurkan halus)

Cara-cara :
1.Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2.Masukkan cili boh, biarkan sehingga pecah minyak.
3.Masukkan kacang tanah kisar dan kacau sebati.
4.Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan menggelegak hingga pecah minyak.
5.Akhir sekali, masukkan biskut marie hancur ke dalam kuah kacang (utk memekatkan).
6.Biarkan hingga pecah minyak kemudian tutp api.

Note :. Saya suka makan apa saje. So semua resipi saya cuba. Mana2 resipi yang saya publishkan di sini, saya akan kreditkan nama blog dan juga pencipta resipi andai saya menggunakan resipinya. Mana yang tidak dikreditkan bermaksud resipi sendiri atau turun temurun. Sekian, adanya.




0 comments:

Post a Comment